Chcesz zamówić sok z buraka kiszonego? Sprawdź artmankiszonki.pl.
Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.
Sok z kiszonej kapusty – właściwości i składniki odżywcze
Zapewne każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że sok jest niesłychanie zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to zasadniczo bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, potas oraz sód. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, jednakże powinnyśmy spożywać go regularnie, gdyż działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a więc może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie wolno nadużywać – zaleca się spożywać maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kiszonych buraków oraz innych warzyw?
Drugim popularnym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni i który pijemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: poprawia koncentrację, redukuje poziom cholesterolu, a zarazem zapobiega zatwardzeniom. Choć buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm albo choroby nerek, a także paniom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz nabyć je w swoim markecie lub zamówić wprost na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że soki tego rodzaju powinno się przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]