Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Znajdź ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, ale również jako uzupełnienie do wielu potraw.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz również wyśmienita przekąska

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do ugotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a równocześnie lekko słodki aromat powoduje, że świetnie dopełnia się on z innymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni wrzucają do niego pierogi z mięsem, kapustą albo grzybami, pozostali wolą w nim ziemniaki, kawałki kiełbasy oraz jajo na twardo. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa na obiad, lecz również wyborna przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem czy chrupiącego krokieta z grzybami.

Trzeba zaakcentować, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również mnóstwo żelaza, toteż zaleca się je anemikom. Tymczasem z uwagi na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zwykle je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup albo zrób samodzielnie

Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie przyprawia to danie. Jedni wsypują do niego odrobinę cukru, by uwydatnić naturalny słodkawy aromat buraka, drudzy uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przygotuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyrządzać na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak znienacka najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź online.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]