Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Sprawdź, gdzie zamówić obwarzanki krakowskie.

Posiadają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo ciekawie, zaś kupić je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do Krakowa najpierw chcą skosztować właśnie tego specjału?

Kiedy powstały obwarzanki krakowskie?

Historia pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W annałach zaś opisano je sto lat po tym, gdy zauważono, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w czasie przed Wielkanocą, ale później jadano je też w innych porach roku. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht ustanowił przywilej, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie krakowscy piekarze. Podobną rzecz zrobiła 5 stuleci później Unia Europejska, dodając je do spisu produktów tradycyjnych.

Obwarzanki krakowskie – sposoby wypieku

Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną plecioną fakturą i średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od dawna produkowane są w myśl tej samej receptury. Ich określenie i wyjątkowy smak są wynikiem obwarzania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i piecze.

Nasze dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]