Kulinaria

Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne uwagi – pomagają łatwo i szybko wprowadzić

Kurs gotowania dla dzieci – proste zadania dla małych kucharzy

Dzieci lubią brać udział w gotowaniu – dekorować wypieki czy przynosić i wybierać składniki. Pragniesz wykorzystać fascynację Twojej pociechy? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego dotyczą takie zajęcia. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać udział maluchy w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W czasie warsztatów dzieci uczą się niezależności i kształtują swoją pomysłowość i co ogromnie ważne – nabywają pożyteczne umiejętności. A

Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Kiszonki z warzyw są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański przysmak, rzadko spotykany w innych rejonach świata. Jednakże domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Dlaczego kwaszone przetwory warzywne cieszą się popularnością? Historycy potwierdzili, iż metoda konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w soli, w occie albo w solance,

Kapsułki do ekspresu Dolce Gusto – można kupić ich zamienniki

Ekspresy do kawy oparte na systemie Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w krajobraz naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do aromatycznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie muszą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, w związku z tym na rynku szybko powstał powstał popyt na kapsułek Nescafe Dolce Gusto. Odpowiedziało na

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, ale również jako uzupełnienie do wielu potraw. Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz również wyśmienita przekąska Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od szybkiego rozkwitu przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od początku XX wieku, produkty jedzone przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z eko żywności. Eko żywność – rośliny uprawiane według kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego Aby konkretny

Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Posiadają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo ciekawie, zaś kupić je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do Krakowa najpierw chcą skosztować właśnie tego specjału? Kiedy powstały obwarzanki krakowskie? Historia pieczenia obwarzanków krakowskich

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – właściwości i składniki odżywcze Zapewne każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały

Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i szacunek dla wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród najlepszych krakowskich firm piekarniczych. Wyznacznikiem

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – poznanie odpowiednich praktyk produkcyjnych oraz tajników najrozmaitszych przepisów lub po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztaty kulinarne – poznaj tajemnice technik gotowania Kunsztu w gotowaniu nie nabywa się od razu – szef kuchni poświęca wiele lat na nauczenie się sekretnych przepisów i doskonalenie swoich kwalifikacji. Jeżeli chcesz