Kulinaria

Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Kiszonki z warzyw są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański przysmak, rzadko spotykany w innych rejonach świata. Jednakże domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Dlaczego kwaszone przetwory warzywne cieszą się popularnością? Historycy potwierdzili, iż metoda konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w soli, w occie albo w solance,

Kapsułki do ekspresu Dolce Gusto – można kupić ich zamienniki

Ekspresy do kawy oparte na systemie Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w krajobraz naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do aromatycznych gatunków kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie muszą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, w związku z tym na rynku szybko powstał powstał popyt na kapsułek Nescafe Dolce Gusto. Odpowiedziało na

Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii lub hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, ale również jako uzupełnienie do wielu potraw. Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz również wyśmienita przekąska Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od szybkiego rozkwitu przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od początku XX wieku, produkty jedzone przez nas codziennie zaczęto coraz częściej nasycać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z eko żywności. Eko żywność – rośliny uprawiane według kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego Aby konkretny

Doskonały smak obwarzanków krakowskich

Posiadają wyjątkowy aromat, wyglądają bardzo ciekawie, zaś kupić je możemy tylko w jednym miejscu w Polsce. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do Krakowa najpierw chcą skosztować właśnie tego specjału? Kiedy powstały obwarzanki krakowskie? Historia pieczenia obwarzanków krakowskich

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednakże notorycznie mówi się także o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – właściwości i składniki odżywcze Zapewne każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały

Smacznie i tradycyjnie – Piekarnia Pochopień

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i szacunek dla wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród najlepszych krakowskich firm piekarniczych. Wyznacznikiem

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to ciekawa droga do zdobycia przydatnych umiejętności – poznanie odpowiednich praktyk produkcyjnych oraz tajników najrozmaitszych przepisów lub po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztaty kulinarne – poznaj tajemnice technik gotowania Kunsztu w gotowaniu nie nabywa się od razu – szef kuchni poświęca wiele lat na nauczenie się sekretnych przepisów i doskonalenie swoich kwalifikacji. Jeżeli chcesz

Dalgona coffee – kawa i deser w jednym

Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny relaks. Dowiedz się, czym dokładnie jest i jak przygotować dalgona coffee. Czym jest i skąd pochodzi dalgona coffee? Dalgona coffee to słodki napój kawowo-mleczny, podawany na zimno. Wywodzi się z Korei. Jego stworzenie przypisuje się właścicielowi kawiarni HonKee, natomiast nazwę

Gotowanie nie musi być nudne. Poznaj zasady food pairingu

Pomimo, że przywykliśmy do szablonowych kombinacji smaków, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka absolutnie do siebie nie pasują, nie może przynieść zaskakujących i, co najistotniejsze, apetycznych wyników. Odkrywamy to na każdym kroku. Silne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bez wątpienia możliwość zakupu nieznanych przedtem w naszym kraju produktów spożywczych, a także otworzenie się na odmienne zwyczaje kulinarne. Dzięki temu chociażby zestawienie egzotycznych